Bærekraftig bolig 4: Ventilasjon og Oppvarming

Da var vi kommet til punkt 4 i denne serien: bærekraftig oppvarming og ventilasjon av boliger i Norge. (Hvis du ikke har lest de tidligere innleggene: 1-Tomta, 2-Bygget, 3-Materialer) Det handler hovedsakelig om å varme opp boligen og tilføre frisk luft slik at den holder en jevn temperatur og sikrer et sunt og komfortabelt innemiljø med god luftkvalitet.

Hvorfor bør du ha bærekraftig oppvarming og ventilasjon?

1. Redusert Energiforbruk: Effektive systemer sammen med god isolasjon reduserer behovet for energi til oppvarming og ventilasjon.

2. Lavere strømregning: Mindre energiforbruk betyr lavere energikostnader.

3. Miljøvennlig: Bruk av fornybare energikilder og energieffektive systemer reduserer karbonfotavtrykket.

4. Økt Eiendomsverdi: Bærekraftige løsninger kan øke boligens verdi og gjøre den mer attraktiv på markedet.

La oss snakke om varmepumper. De er svært energieffektive og bruker energi fra omgivelsene (luft, grunn/berg eller vann) til å varme opp boligen. En varmepumpe kan gi opptil fire ganger mer varmeenergi enn den elektrisiteten den bruker. Bergvarmepumper er blant de mest energieffektive fordi de utnytter varme lagret nede i bakken, men en helt vanlig luft-til-luft varmepumpe fungerer også veldig bra, og er enkel å installere i boligen din. En annen teknologi som bruker fornybar energi til oppvarming, er solfangere. De kan installeres på taket for å samle solenergi til oppvarming av vann og romoppvarming.

Varmepumper er på ingen måte pene, men det hjelper litt å bygge et «hus» til varmepumpen for å skjule den. Her et eksempel lånt fra Stine Skoli https://stineskoli.blogg.no/1403092090_hus_til_varmepumpe.html

I Norge er det veldig vanlig med elektrisk oppvarming av boliger, og panelovner eller elektrisk gulvvarme er utbredt. Men det er ikke den mest energismarte måten å varme opp på. Vannbåren gulvvarme derimot kan kobles til en varmepumpe og gir effektiv og behagelig oppvarming. Det er mer energieffektivt enn tradisjonelle radiatorer (som også bruker væske for oppvarming) fordi vannbåren gulvvarme gir jevnere varmefordeling og kan operere ved lavere temperaturer.

Også må jeg nevne peiskosen. For vedovner og pelletsovner bruker fornybart trevirke og kan være en bærekraftig oppvarmingskilde dersom de benyttes riktig og vedlikeholdes godt. En peis kan brukes som spisslast, altså for oppvarming på de kaldeste dagene gjennom vinteren, men bør ikke være hovedkilde for oppvarming.

Hva med ventilasjon og frisk luft? Kan jeg åpne vinduene hele året? Hva er fordelene med balansert ventilasjon?

Balansert ventilasjon med varmegjenvinning trekker inn frisk luft utenfra og varmer den opp ved å gjenvinne varmen fra luften som trekkes ut av huset. Dette reduserer varmetapet betydelig og gir et konstant tilsig av frisk luft. Det finnes såkalte sentrale og desentrale ventilasjonssystemer. Sentrale systemer dekker hele boligen fra en sentral enhet, mens desentrale enheter kan installeres i individuelle rom.

Naturlig ventilasjon vil si å åpne vinduer og ventiler for å få frisk luft inne. God planlegging av vinduers plassering og størrelse kan fremme naturlig ventilasjon ved at lufta passerer gjennom rommet og skifter ut dårlig luft.

Fordelen med balansert ventilasjon er muligheten for varmegjenvinning. Det vil si at boligen «mister» mindre varme og derfor får et lavere oppvarmingsbehov. Ved naturlig ventilasjon om vinteren lar vi kald luft strømme inn i huset, og derfor må vi varme opp litt ekstra for å opprettholde temperaturen inne på samme grad. Gjennom deler av våren, sommeren og høsten er det veldig fint å bare bruke naturlig ventilasjon ved å åpne vinduer og ventiler for å tilføre frisk luft, mens om vinteren i Norge er det såpass kaldt at det er fordelaktig med et ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning.

En annen fordel med naturlig ventilasjon er at vi ikke må installere et eget system for ventilasjon, og derfor bruker mindre materialer. Følgelig, har vi et lavere klimagassutslipp. Så det er verdt å undersøke både naturlig ventilasjon og balansert ventilasjon. Det er avhengig av for eksempel; Hvor kaldt er det om vinteren der du bor? Hvordan er planløsningen? Hvor gammelt er bygget du bor i?

Husk at regelmessig vedlikehold er viktig for å søre for at systemene har best mulig ytelse og effektivitet. Det er for eksempel å støvsuge og vaske filteret på varmepumpa og ventilasjonsanlegget hvis boligen din har det.

Smartteknologi kan brukes for å ha oversikt over energiforbruk og styre oppvarming og ventilasjon i boligen din. Det kan gi en god pekepinn på hva du bruker mest elektrisitet på i hverdagen.

Velg produkter med høy energiytelse og lang levetid. Kombiner gjerne flere tiltak som varmepumper, solvarme og ventilasjon med varmegjenvinning for maksimal energieffektivitet.

Ved å bruke disse prinsippene og teknologiene kan du oppnå en bærekraftig oppvarming og ventilasjon i boligen som er både økonomisk og miljømessig fordelaktig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *